Blåt lys og blåt lys briller – Hvad er det for nogle størrelser?

March 5, 2021 By
Blåt lys eksponering - En kvinde udsættes for blåt lys fra mobiltelefonen

Har du svært ved at falde i søvn? Sover du generelt dårligt? Oplever du hovedpine eller spændinger efter en dag hvor du har interageret med din computer, smartphone, tablet og TV? Læs med her hvorfor Blåt lys briller kan hjælpe dig.

Hvorfor er søvn vigtigt?

Rigtig mange, der er udsat for meget blåt lys, har svært ved at falde i søvn og sover generelt dårligere, Fundamentalt er søvn en af de vigtigste faktorer for vores helbred og velvære. En god søvn øger regenerering af hud, hudceller, muskel genopbygning, healing fra skader, kognitiv og fysisk performance, koncentration og meget mere.

Blåt lys eksponering - En kvinde har søvnproblemer på grund af megen blåt lys eksponering

Hvad er Blåt lys?

Blåt lys er en type af synlig højenergisk lys. Vi bliver eksponeret overfor Blue light dagligt, og eksponeringen har været eksponentielt stigende i de seneste år (1).I dagens samfund bliver vi konstant udsat for Blåt lys. Dette skyldes udbredelsen og det daglige forbrug af smartphones, tablets, bærbare og TV.

 

Sammenhængen mellem blåt lys, søvn og hovedpine?

Rigtig mange sidder med deres smartphones eller tablets inden de skal til at sove. Udsendelsen af det blå lys fra dine elektroniske enheder, snyder hjernen til at tro at det er dag og ikke nat (2). Dette betyder at hjernens naturlige søvn-vågen cyklus bliver forstyrret, hvilket kan have negative effekter på helbredet.

Arbejder eller studerer du foran en skærm, så kan du være overeksponeret for Blåt lys. Øjnene kan derfor blive overanstrengt, fordi de hele tiden skal fokusere, stille skarpt, kigge alle steder på skærmen. Mange oplever i løbet af eller efter arbejde / studie, træthed, nedsat koncentrationsevne og hovedpine. Når dine øjne er overanstrengt, hver eneste dag i mange timer kan dette manifesterer sig som  spændinger i nakke, skuldre og andre steder. Dette i sig selv er ubehageligt og hvis man ikke beskytter sig selv kan det udvikle sig til kroniske smerter.

Blåt lys eksponering - En mand udsættes for blåt lys fra sin laptop og har fået hovedpine

Tips mod Blue light

  • Det første du kan gøre er at lægge elektroniske enheder væk inden sengetid. Det lyder ganske simpelt, men for rigtig mange er dette ikke realistisk i dagens samfund.
  • Der findes programmer og apps du kan downloade, som automatisk justerer din skærms farver og lysstyrke. Hvis du har set en smartphone eller computer med et orange filter, så ved du hvordan det ser ud.
  • Anskaf en natte/læselampe som lyser rødt eller orange.
  • Få masser af dagslys i løbet af dagen
  • Tag pauser fra elektroniske enheder i løbet af dagen.
Blåt lys eksponering - En kvinde har står foran vinduet og eksponeres for dagslys, men en anden person står i baggrunden med mobilen og eksponeres for blåt lys

Blue light briller

Udbydere af Blue light briller har vundet stor succes de seneste år. Blue light brillerne fungerer således ved at reducere eksponeringen af Blue light. Ved at reducere eksponeringen af Blue light, slapper dine øjne mere af, du bliver mindre spændt, og forsøger i mindre grad at forvirre hjernens søvn-vågen cyklus.

Blåt lys briller - En smilende kvinde bærer blåt lys briller og er blevet sine søvnproblemer kvit
Bottom drawing 1

Landets behandlere samlet et sted

Vi har gjort det nemt for dig at finde den rigtige behandler, ved at samle dem alle i Treater.